feest

Please enter banners and links.

Lenette van Dongen gaf mooie tips aan het einde van haar theatershow “Paradijskleier”. Weg met alle modewoorden als ‘agile’, ‘ultiem’, ‘passie’, ‘purpose’ en ‘verbinding’. Terug naar gewoon duidelijk zeggen wat je voelt en denkt. In normale mensentaal. Aandacht geven aan en eerlijk zijn over je rotte momenten, niet alles en altijd is het tenslotte rozengeur en maneschijn. Geen schone schijn, maar echt geluk. Lief zijn voor jezelf en voor een ander. Al die gedachten over jezelf (ik kan het niet, ik ben niet goed, slank, mooi, succesvol etc. genoeg) loslaten door het woordje “niet” weg te strepen. Waarom het jezelf zo moeilijk maken? Niet doorslaan in hypes ook en zeker niet elkaar veroordelen op het wel/niet volgen hiervan. Ik zag het laatst nog op een FB-post over kokosyoghurt. Mensen die over elkaar heen rollebollen over welke soort het minst slecht is en dat dit eigenlijk helemaal niet mag eten etc. etc. Doe normaal, denk ik dan. Van al die stress over wat er allemaal niet mag, word je pas ziek. 

f≠w

De grappigste en oh zo ware tip van Lenette vond ik f≠w. Feest is geen wortel. Ik herhaal: FEEST IS GEEN WORTEL. Word nooit diegene die op de 80-ste verjaardag van je tante geen stuk taart neemt, omdat er suiker en tarwe in zit (tenzij je hier bewezen heel erg ziek van wordt). En in plaats daarvan op een stuk komkommer of wortel staat te kauwen. En anderen veroordeelt omdat ze wel een stukje nemen. Bij feest hoort taart. Punt uit. 

80/20 regel

De 80/20 regel komt in veel dingen terug. Zoals dat 20% van je werk voor 80% van de opbrengsten zorgt. En je dus vaak beter kunt keuzes kunt maken. Niet alles perfect willen doen. Maar een aantal dingen, die het meeste opleveren voor mens, dier of planeet, gewoon goed. Ook in gezond leven is de 80/20 regel relevant. Probeer voor 80% van de tijd zo gezond mogelijk te eten en te leven. Veel groente, fruit, volkoren producten, weinig suiker etc. Maar spring vooral af en toe uit de band. Die 20% van de tijd. Eet een patatje, een ijsje en dat stuk taart op een verjaardag. Dat is zelfs goed voor je lijf, even die afwisseling. Morgen viert onze koning zijn verjaardag. Koningsdag (voorheen Koninginnedag) gaat bij ons thuis niet voorbij zonder een oranje tompouce. Ik wens je een gezellige dag toe!

Add A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.