HSP HSS HUH?

Please enter banners and links.

De hele avond heb ik staan zingen en dansen. Een euforisch gevoel. Bonkende muziek, duizenden mensen. Energie. Geluk. Ja, dit was pas leven. Ik moest er twee dagen van bijkomen, dat wel. Mijn oren gonsden en ik was doodop. Alsjeblieft mocht die autoradio uit? En nee, even geen koffie. Ik was al misselijk. 

Typisch een ervaring van een HSP HSS… weet ik nu. HSP HSS HUH?

Van de week ben ik begonnen in “Prikkels bijten niet” van Saskia Klaaysen. Een boek voor en over de HSP HSS. Oftewel de hoogsensitieve persoon die ook high sensation seeker is. Makkelijk gezegd: iemand die meer dan gemiddeld behoefte heeft aan prikkels, maar ook aan rust. Het op tijd schakelen tussen beide is de uitdaging. Daar waar het regelmatig mis gaat. Ruim een kwart van de HSP HSS heeft een bore-out gehad, bijna de helft een burn-out en een derde loopt onderprikkeld rond op het werk. 

Ik heb zelf met burn-out geworsteld. Zoals ik in mijn e-book Verrijk je leven schrijf (download hier). En gelukkig ben ik deze te boven. Ik coach nu mensen die stress ervaren in een wereld waar alles kan. Op het leven van hun potentie. Op het verdelen van tijd en energie over de dingen die voor hen belangrijk zijn. Op genieten en gelukkig zijn en rust en ontspanning nemen. Vaak zijn dit mensen die mij vertellen gevoelig te zijn. Of waarvan de partner zegt: “doe eens wat aan die gevoeligheid van jou…” 

Omdat ik zoveel in hun verhalen herken, ben ik zelf meer en meer gaan lezen over HSP. Ik herkende me altijd maar deels in het beeld van een hele gevoelige persoon die zoveel mogelijk rust wil (overdreven gesteld). Het lezen over HSP en HSS (en de link met burn-out) is echter een feest van herkenning. Of toch ook een tranendal? Want het is fijn om zelf te begrijpen waarom ik voel wat ik voel en wil wat ik wil. Met terugwerkende kracht te snappen waarom ik als kind bepaald gedrag vertoonde. Waarom ik me aan ging passen aan anderen. Waarom ik vastliep in werk en leven. Maar ik snap nu ook nog beter hoe lastig het voor een ander kan zijn. Dat er daarom conflicten ontstaan. En waarom het zoveel uitdagingen en risico’s kan opleveren. 

Een HSS is iemand die op altijd zoek is naar nieuwe inzichten en nieuwe intense ervaringen. Ze zijn snel verveeld, snel overprikkeld en zoeken vaak (hun) grenzen op. Zoals bijvoorbeeld door te gaan bergbeklimmen, autoracen, (te) veel geld uit te geven of bijvoorbeeld vreemd te gaan. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling, zijn ondernemend, ongeduldig en gedreven. Maar als HSP ook kan worden aangevinkt, zijn ze ook extra gevoelig voor al deze ervaringen en prikkels. De stemming kan daarom snel omslaan en de behoefte aan rust is dan alles overheersend. Niks. Stilte.

erik-mclean-ZRns2R5azu0-unsplash
stress en burn-out

Dat schakelen herken ik. Tussen willen leven en bruisen, in de spotlights te staan en alleen maar leuke dingen te doen. Door te gaan, vol op het gaspedaal. En zelfs als de energie op is nog steeds prikkels op te willen zoeken van muziek, interactie, internet en alle verleidingen van onze tijd. Waardoor ik af en toe flink terug wordt gefloten door mijn lijf. Migraine is er eentje. “Ga nou maar even liggen”, is dan de boodschap. Rust. Ik leer het schakelen steeds beter. Weet dat ik het een maar ook het ander nodig heb. Want alleen maar rust en niks verveelt. Maakt onrustig en ongelukkig. 

Het voelen in plaats van verdoven, onderdeel van mijn verrijkingsmethode, is een onmisbaar onderdeel om niet uit de bocht te vliegen. Voor mij, voor iedereen die zich herkent in bovenstaande kenmerken. Voor iedereen die worstelt met stress in een wereld waar alles kan. 

Hier kan je testen of je kenmerken van HSS hebt. 

Keertje sparren over jouw uitdagingen en verlangens? Boek dan nu jouw gratis call “Verrijk je inzicht”.

Add A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.