angst

Please enter banners and links.

Angst, je ontkomt er bijna niet aan op dit moment. Gisteravond had ik zelf een moment van onrust, angst. Wat, als…. en dan komen de scenario’s voorbij. Dat één van je naasten ernstig ziek wordt of erger. Dat er werk en inkomen wegvalt en dan..  Een eerlijke blog over angst. Wat voel en doe ik om deze onzekere tijden door te komen?

wat voel ik?

Waar ik vorige week alles rondom Corona nog redelijk ver van mijn bed vond staan, kwam het dit weekend binnen. Vooral gevoed door de constante stroom aan berichten op radio en tv. En alarmerende verhalen uit andere delen van de wereld. Italië. Zo dichtbij. Ik merk bij mezelf een ongekende honger naar nieuws. Alles willen weten. Houvast aan feiten. Toch helpt het niet. Bij tijd en wijle merk ik een lichte paniek. Onrust. Bezorgdheid. Angst. 

wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd en lijf bij angst?

Als je bang bent, is onder andere de amygdala in je hersenen actief. Een speciaal gebiedje dat actief wordt bij emoties als boosheid en angst. Stel, je zit rustig te werken, en ineens kruipt er een joekel van een spin over je tafel. Per direct begin je dan met je armen alle kanten op te zwaaien. Je reageert dus supersnel. Voordat je na kunt denken, ben je al in actie gekomen. Een beschermingsreactie, een hele primitieve vecht- of vluchtreactie, volgt op de angst- of gevaar-prikkel. En dat is over het algemeen een nuttige reactie. Mits het niet te vaak of te lang voorkomt. 

gedachten slaan op hol

Omdat je namelijk zo primitief reageert, blokkeert je gezonde verstand. Je relativeringsvermogen. En hoe heftiger de angst, hoe moeilijker het is en wordt om rustig na te denken. Sterker nog, omdat je bang bent, slaan je gedachten juist nog meer op hol. En wordt je nog banger. En kan je in scenario’s als wat als… schieten. Niet bepaald helpende gedachten…. 

wat doe ik en wat helpt:

  1. Me realiseren wat er gebeurt in mijn brein. Mijn gedachten zijn mijn gedachten en die kunnen maar zo op hol slaan van alles wat ik hoor, zie en voel. Ik probeer me minder aan te trekken van wat ik denk. Door dingen op te schrijven, zodat ik patronen herken en door te wandelen en te mediteren. Meditatie-apps of bijvoorbeeld een pieker-kwartier (maximaal 15 minuten mogen piekeren van jezelf) kunnen hierbij helpen.
  2. Vanuit angst kan je in een soort controle-modus schieten. Ik wel althans. Alles willen weten, volgen, voorspellen. Onzekerheden uitsluiten. Door bijvoorbeeld constant het nieuws te checken. De waarheid is dat je hier nog banger van kan worden. Zet jezelf dan ook op een nieuwsrestrictie van 1-2 x per dag. En lees of kijk geen nieuws voordat je gaat slapen. Want ‘s nachts lijkt alles erger.
  3. Mijn angst accepteren en en omarmen. Mezelf niet veroordelen. Ik probeer lief te zijn voor mezelf en mezelf te troosten. Erover te praten en dingen te delen. Knuffelen met je partner, kind of huisdier helpt. 
  4. Ik probeer mijn gezonde verstand aan te zetten door mijn prefrontale cortex te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door bewegen, jouw favoriete muziek maken en/luisteren, nieuwe dingen leren, mediteren en met iemand praten. Zet dit bewust in. Je gezonde verstand gaat dan de amygdala (angst) remmen. 
  5. Afleiding te zoeken. Ik ben een doener, een zorger. Dus me op een ander richten helpt om niet met mezelf bezig te zijn. Er proberen te zijn, hulp te bieden. Maar ook een boek lezen of een fijne film/serie kijken.
  6. Goed voor mezelf zorgen. Hoe gezonder ik eet en drink, hoe gezonder mijn darmen en de rest van mijn lijf blijven. En voedingsstoffen zijn hard nodig voor de aanmaak van feel-good stoffen in je brein. 

liefde

Probeer lief te zijn voor jezelf en iedereen om je heen. Want het tegengif bij angst is liefde. Heel veel liefde. Ik hoop dat we dit virus snel de baas zijn en de schade mee mag vallen. Heel veel sterkte en liefs,

Marian 

Bronnen

https://www.vumagazine.vu.nl/erik-scherder-werkstress-is-fantastisch/

Comments

  1. Pingback: Kracht - your lifestyle change

Add A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.