ja zeggen

geen ja, geen nee?

Please enter banners and links.

geen ja, geen nee

Ken je dat radiospelletje, dat je op een vraag geen ja of nee mag antwoorden? En je dus in allerlei bochten moeten wringen om toch bevestigend of ontkennend te antwoorden? Super lastig! Die kleine woordjes gebruiken we veel en vaak. Maar waarom hebben de meeste mensen dan zo’n moeite om “nee” te zeggen? In deze blog meer over ja zeggen terwijl je nee bedoelt en leren nee zeggen. 

angst of iets anders?

Vrijwel altijd blijkt angst de oorzaak van geen nee durven zeggen. Confrontaties en moeilijke gesprekken uit de weg gaan. Altijd aardig gevonden willen worden. Jezelf op de laatste plaats zetten in je leven. Wat een ander wil, gaat altijd voor… Herkenbaar? Dan is het tijd om hier iets aan te doen. Het heeft namelijk tot gevolg dat je je zelf tekort doet en onnodig veel tijd en energie aan dingen besteed waar jij en jouw partner, kinderen of andere geliefden niet zoveel aan hebben. Je wordt geleefd in plaats van dat je zelf keuzes maakt en bepaalt wat écht belangrijk is. Waar jouw prioriteiten liggen. Doorgaan op dit pad zorgt ervoor dat je minder gelukkig bent én dat je geen grenzen aangeeft. Daardoor te veel geeft. Met kans op een burn-out. 

Het kan ook zijn dat je door een te lange periode met heel veel stress zo op de automatische piloot leeft, dat je geen keuzes meer kunt maken. Je hebt het overzicht niet meer. Alle verzoeken en moetjes liggen op een grote stapel en alles heeft dezelfde prioriteit. Dan is het zaak hulp in te roepen van iemand met een heldere blik. Je leidinggevende, je partner, een coach. Wat kan er nu van je bordje om te voorkomen dat je omvalt? Of is het al zover dat je alles aan de kant moet schuiven en een periode rust in moet lassen. Zoek in ieder geval hulp en blijf niet rondzwemmen in je eentje. Tot je kopje onder gaat. 

jouw leven, jouw prioriteiten

Natuurlijk moet je wel aan de slag om jouw prioriteiten te bepalen. Als eerste moet je helder hebben waar jouw leven om draait en waar het om zou moeten draaien. Wat zijn de dingen die jou blij en gelukkig maken, waar je van leert en van geniet? Wat zijn jouw kernwaarden? Bij is zijn dit onder andere vrijheid, natuur en kennis en ervaringen delen. Wat geldt voor jou? Vind je het lastig, doe dan bijvoorbeeld eens deze test van Psychologie Magazine of kies 10 waarden uit de volgende lijst en zet die – op gevoel – op volgorde van belangrijkheid. Vragen die je hierbij nog kunnen helpen zijn “wat maakt mij gelukkig?” en “wat maakt mij trots?”. Het helpt ook om het aan andere mensen te vragen. Mensen die jou goed kennen natuurlijk.  

AuthenticiteitGeldMachtRechtvaardigheidUitdaging
BeleefdheidGenotNaastenliefdeReligieUitmuntendheid
BescheidenheidGerechtigheidNederigheidRespectVaderlandsliefde
BetrokkenheidGevoeligheidNetheidSamen (zijn)Verantwoordelijkheid
CreativiteitGroeiOnafhankelijkheidSchoonheidVolmaaktheid
DapperheidGulheidOndernemendheidSensatieVriendelijkheid
DisciplineHartstochtOorspronkelijkheidSpeelsheidVriendschap
EchtheidHumorOprechtheidSpiritualiteitVrijheid
Ecologisch levenIntegriteitOpenheidSpontaniteitWaarheid
EerlijkheidKennisOrdeStabiliteitWijsheid
EenvoudLeiderschapPersoonlijke groeiStatusWinnen
ErkenningLerenPlezierTolerantieZekerheid
ExpressieLiefdePositiviteitTraditieZorgvuldigheid
FamilieLoyaliteitPrestatieTrouwZorgzaamheid

overzicht klaar?

Dan heb je een ijkpunt voor jezelf om te beslissen of je ergens ja of nee op wilt en kunt zeggen. Stel jezelf bij ieder nieuw verzoek de volgende vragen:

  • Past het verzoek bij wat jij wilt en nodig hebt?
  • Waarom zou jij dit moeten doen? En een mooie zin die je hierbij kunt gebruiken is: “moet ik dit nu doen“. Door je bij ieder woordje af te vragen of dit onderdeel klopt, krijg je voor jezelf antwoord op deze vraag. Bijvoorbeeld nu: moet de taak echt nu, op dit moment, gedaan worden of kan het wachten?
  • Heb tijd en ruimte in je agenda en in je hoofd?
  • Wat levert het jou op?
  • Hoe kan jouw tijd en energie het beste worden ingezet?
  • Waar heeft je werkgever het meeste aan? Dat jij je over de kop werkt om op alles ja te zeggen en dingen afraffelt of dat je weloverwogen keuzes maakt en dan met focus taken uitvoert?
  • Waarom zou je ja willen zeggen?
  • waarom zou je nee willen zeggen?

zo zeg je gemakkelijker nee

Vaker en gemakkelijker nee zeggen is een kwestie van doen, oefenen. Iedere keer dat je dit doet, groeit je zelfvertrouwen, ben je trotser op jezelf. Je kunt nee zeggen oefenen en leren door bijvoorbeeld:

  • Tijd te winnen: niet direct ja te roepen op een vraag of verzoek maar een paar seconden wachten of zelfs  zeggen dat je er op terug komt 
  • Helder en duidelijk nee zeggen hardop oefenen en er niet om heen draaien (zeg bijvoorbeeld niet “ik kan niet” maar liever “ik doe het niet”)
  • Houdt een mantra of plaatje voor jezelf dat staat voor wie jij wilt zijn. Bijvoorbeeld een zin als: “ik mag nee zeggen”, “ik mag goed voor mezelf zorgen” of “ik mag keuzes maken en zelf bepalen wat ik kies om te doen”

zeg ja!

Kiezen voor wat je wél wilt in plaats van wat je niet wilt, staat voor een heel andere manier van leven. Je gaat namelijk verantwoordelijkheid nemen voor jouw manier van leven en werken. Zelf bepalen wat er nu het meest belangrijk is en het meeste bijdraagt aan het doel van je werk of taak. Voel je het verschil tussen “nee, ik heb geen tijd voor deze extra klus” en “ja, ik heb onderzocht of juist dit onderdeel echt veel voor onze klant gaat betekenen en ga me daarom hier mee bezig houden”. Een totaal andere energie. Zeg dus ja tegen jezelf. Tegen wat jij wilt, wat jij nodig hebt. Probeer het maar! Ik ben benieuwd wat je gaat ervaren. 

ja zeggen

Add A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.