wat wil je wél?

Please enter banners and links.

van ik wil minder…. naar wat wil ik wél

Herken je het? Dat als je iets wilt, je regelmatig geneigd bent om zo’n doel voor jezelf negatief te formulieren? Je wilt gezonder leven. Gelukkiger zijn. Maar je denkt: ik wil minder stress, minder kilo’s, minder werken, minder reizen, minder last van…. Ik herken het wel voor mezelf. En ik vertel je meteen: dit werkt niet. In deze blog schrijf ik hier meer over. En vertel ik je wat wél werkt.

wat je aandacht geeft, groeit

Als je op zoek bent naar een andere auto en een bepaald model in gedachten hebt, zie je opeens deze auto overal rijden. En ben je gefocust op stress of afvallen, dan zie je ook overal beelden en teksten hierover. Hoor je mensen er over praten. Nog even los van de cookies op je pc die voor bijpassende reclame zorgen, maar dat is weer een heel ander verhaal :-). Toeval? Nee. Dit fenomeen in je hersenen heet selectieve waarneming.

selectieve waarneming 

Een mooi voorbeeld hiervan is het volgende: “Op een ochtend installeerde een man met een baseballpet zich in een metrostation. Hij pakte zijn viool uit de kist en begon te spelen. In de drukke ochtendspits passeerden bijna elfhonderd mensen de straatmuzikant. De reacties van de voorbijgangers werden met een verborgen camera vastgelegd. Slechts zeven mensen stopten even om te luisteren en één persoon herkende de straatmuzikant als Joshua Bell, een wereldberoemde violist, die normaal gesproken in concertzalen optreedt voor een publiek dat graag en veel geld voor hem neertelt. Deze ochtend haalde Bell 52 dollar op.” 

hoe zit dit? 

Hoe kwam het dat bijna iedereen voorbijliep zonder hem te herkennen? Omdat Bell niet in een concertzaal stond, maar in een metrostation. En zonder deze omgeving, een duur kaartje, merkten ze zijn prestatie niet of nauwelijks op. Ze verwachtten niet dat hij briljant was, dus hoorden ze het ook niet.

we zien dus wat we verwachten te zien

We zien dus wat we verwachten te zien of te horen. We zijn als het ware blind voor onverwachte gebeurtenissen. Soms ook worden we zo in beslag genomen door andere zaken, dat we gewoon iets missen. We zijn dus gericht op wat we verwachten, wat we denken, op de vaste patronen van gewoontes en gedachten in ons hoofd. We doen ook dingen die hierbij passen. Grofweg kun je stellen dat ons gedrag maar voor 5 procent bewust en gepland gedrag is, de rest doe je onbewust, ongepland, op de automatische piloot. Als je dus niet bewust in actie komt, wordt je de rest van je leven geleefd.

gedragsverandering 

Dit betekent ook dat als jij bewust denk: ik wil minder stress en niets doet aan de vaste patronen in je hoofd, er niets gebeurt. Waarschijnlijk krijg je nog meer stress. Want het woord stress is waaraan je denkt. En wat je dus overal gaat zien en oppikken. Het krijgt aandacht en het groeit….. Wat wél werkt is bewust positieve doelen voor je zelf op te stellen. Ik wil meer ontspannen, ik wil uitgeruster wakker worden, ik wil meer pauzes nemen, ik wil meer groente eten, ik wil meer water drinken of ik wil meer bewegen… Wat wil jij? 

wat wil je wél, in kleine stapjes

En vervolgens in kleine stapjes actie te ondernemen. In één keer je hele leven omgooien, snel 20 kilo afvallen of vanaf nu dagelijks gaan sporten, werkt namelijk niet. Want we zijn geprogrammeerd om pijn en verlies te vermijden en vooral alles bij het oude te laten. Dus je moet je brein een beetje voor de gek houden en steeds kleine, haalbare stappen zetten. Twee keer per week meer groente eten, de dag beginnen met twee glazen lauw water, drie keer per week de trap nemen in plaats van de lift, twee keer per week een ontspanningsoefening doen. Wat kan jij bedenken? En doen? 

wat wil jij wél en wat wil jij echt?

Een mooie TEDtalk van Nicole Greer kan jou mogelijk inspireren met deze vraag. Wat wil jij wél? En wat wil jij echt? Durf te dromen, je dromen en wensen echte aandacht te geven. En zelfonderzoek te doen over alles wat je tot nu toe tegen heeft gehouden om een stukje te bewegen. Zijn het dingen die je denkt? Geef je het geen prioriteit? Wat is het precies? En wat is een klein eerste stapje dat jij nu wel gaat zetten? 

Add A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.