choose your battles: een blog over focus en loslaten

Please enter banners and links.

focus: choose your battles

“Nee he, alweer regen…”
“Jos komt ook altijd te laat”
“Ik heb geen zin in deze vergadering”
“Niks op tv vanavond…”
Oh nee, mijn kind is ziek en ik moet naar mijn werk”
“Waarom overkomt mij dit altijd?”
“Ik zit me altijd zo te ergeren als de buurman ‘s avonds het gras maait”
“Kermis in het dorp, bah wat een herrie”

Als je je over alles en iedereen druk maakt, kost dit je bakken met energie. En het levert je heel erg weinig op. Sterker nog, het gaat ten koste van jezelf en de dingen die je écht belangrijk vindt. Ik zeg regelmatig tegen mijn klanten: choose your battles. Kies voor focus en loslaten.

focus en loslaten 

Ik ken het uit eigen ervaring. In mijn vorige leven werkte ik bij een grote bank. Zie je het voor je? Net pakje aan, een bureau met een pc en stapels dossiers en heen en weer naar afspraken met klanten. Dossiers met aanvragen voor hypotheken en verzoeken voor financiële planningen. Ik kon moeilijk onderscheid maken tussen wat moest en wat mocht, wat haast had en wat niet. Ik vond iedereen belangrijk en alle vragen even relevant. Ook nu herken ik het nog wel. Ik ben (hoog)gevoelig en pik dus veel dingen op en trek me ook snel dingen aan. Wil het liefst iedereen gelukkig en blij maken, helpen. Maar dit kan me, als ik niet oppas, regelmatig zelf helemaal leegtrekken of ongelukkig maken. Omdat ik het probleem van de ander wil overnemen. Oplossen, gladstrijken. Ik train mezelf daarom om me te focussen op een klein aantal dingen die ik heel belangrijk vind en waar ik ook echt invloed heb. Ik gebruik de cirkel van invloed en betrokkenheid. Dit helpt mij om keuzes te maken en ook tijd en energie aan de juiste dingen te besteden. Om focus te krijgen en ballast los te laten.

van de cirkel van betrokkenheid…

In jouw cirkel van betrokkenheid staat alles wat jij belangrijk vindt. Zoals bijvoorbeeld het weer, de economie, het humeur van je partner, je zieke kind… en de grasmaaiende buurman. Je hebt echter niet overal invloed op. Als je te veel energie stopt in het mopperen op deze dingen, zonder iets op te (kunnen) lossen, raak je gefrustreerd en moe. 

naar de cirkel van invloed

Natuurlijk ben je betrokken bij je zieke kind, ook wanneer je toch echt iets af moet maken voor je werk. Maar je hebt zelf maar heel weinig invloed op het virus dat hij of zij heeft. Hoe los je dit dan op? Je kunt bijvoorbeeld je partner vragen thuis te blijven of vragen of je thuis mag werken. Oplossingen als deze horen in de cirkel van invloed. Hier staan dingen die je zelf kunt beïnvloeden en die je positieve energie geven. 

bron: coachcenter over de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Steven Covey

van reactief naar proactief focus aanbrengen

Als je het gevoel hebt niet vooruit te komen en overspoeld te worden door vragen van anderen, bijvoorbeeld op je werk, ben je waarschijnlijk te reactief bezig. Vooral met dingen uit jouw cirkel van betrokkenheid. Door er tegenaan te schoppen of het er niet mee eens te zijn. Hierdoor verspil je tijd en energie! Want je hebt minder tijd voor andere dingen. Wanneer je je proactiever opstelt, kijk je vooral welke dingen je op kunt lossen. En hoe. En richt je je op je cirkel van invloed. Hierdoor wordt je eigen invloed alleen maar groter. Andere proactieve mensen richten zich namelijk op zaken waar ze echt iets kunnen doen, waardoor hun positieve energie wordt versterkt. Hun cirkel van invloed wordt groter, waardoor hun cirkel van betrokkenheid kleiner wordt. 

oefenen, oefenen, oefenen…

De cirkel van invloed kun je op elke situatie toepassen. Door meer in actie te komen en te kiezen voor dingen die je én belangrijk vindt en kunt veranderen,  vergroot je jouw invloed steeds verder. In onderstaande oefening plot je jouw huidige uitdagingen op de cirkels. Doe deze oefening als je voor jezelf meer meters wilt maken én de regie wilt pakken:

  1. Maak een lijstje van jouw belangrijkste uitdagingen in je werk en thuis. Dingen waar je tijd en energie in steekt. Teken een grote cirkel op een vel papier en zet jezelf in het midden. Dit is je cirkel van betrokkenheid. Teken binnen deze cirkel je cirkel van invloed.
  2. Verdeel nu je uitdagingen over beide cirkels: geen invloed op komt in de cirkel van betrokkenheid en wél invloed op komt in de cirkel van invloed.
  3. Kijk nu hoe je ervoor staat. Hoeveel van je uitdagingen liggen buiten je cirkel van invloed? Hoeveel erbinnen? Waarin steek je veel tijd en energie? Heb je daarop invloed of niet? Wat wil je doen met uitdagingen binnen je cirkel van invloed? En wat kun je wél met de dingen uit je cirkel van betrokkenheid? 
  4. Kies drie uitdagingen waarmee je aan de slag wilt. Welke stappen wil je zetten en kun je zetten om deze uitdagingen beter de baas te worden?

en de rest: hoe kan ik loslaten?

Tja, loslaten, accepteren. Het zijn moeilijke en abstracte begrippen. Toch wil je dingen uit je cirkel van betrokkenheid zoveel mogelijk leren parkeren. Hoe doe je dat? In mijn beleving door een situatie te aanvaarden. Het is zoals het is. Dat wil niet zeggen dat je het er mee eens bent of dat je het fijn vindt. Je stopt met het ertegen verzetten en vechten. Dat laatste kost namelijk heel veel energie. En tegen jezelf zeggen dat je stopt met vechten en de situatie aanvaardt zoals deze is, kan je verder. Probeer het maar! 

hulp nodig?

Natuurlijk help ik je graag met het bepalen en plotten van jouw uitdagingen en het kiezen van jouw doelen, jouw focus. En het loslaten van wat jij mag laten gaan. Geef me een seintje, dan plannen we een gratis kennismaking in. Ik doe dit vaak door samen een heerlijke wandeling te maken. Ik hoor graag jouw verhaal. 

Add A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.