els: van doen de ander wil naar zelf weten, aanvoelen en aangeven

aan de leiband

Els is lang getrouwd geweest en vorig jaar gescheiden. Zelf is ze hooggevoelig en bescheiden en ze was getrouwd met een nogal dominante man. Ze sneeuwde onder en was niet bij machte om voor zichzelf op te komen. Dit patroon herhaalde zich in haar werk. Alsof de duvel er mee speelde, trof ze meermalen managers die erg leken op haar partner. Als ze zich een keer bloot gaf en voorzichtig vertelde wat haar dwarszat of niet lukte, werd dit later tegen haar gebruikt.  Daardoor kroop ze steeds meer in haar schulp. En verwaarloosde ze zichzelf. 

burn-out herstel 

Ruim een half jaar geleden merkte ze dat ze angstig werd. Heel veel dingen niet meer durfde. Niet tegen harde geluiden kon. Mensenmassa’s uit de weg ging. Toch ging ze stug door met haar werk in de ouderenzorg. Het zou vanzelf over gaan, toch? Ze had een drukke, emotionele tijd achter de rug. Dus rug recht en doorgaan. Voor de kinderen zorgen. Werken. Totdat ze merkte dat ze ook steeds vermoeider raakte. Slechter ging slapen. ‘s Nachts wakker schrok en angstig werd. Niet meer goed voor de kinderen kon zorgen. En ze zich ziek moest melden. Els kwam twee maanden geleden bij mij voor burn-out herstel. Met een uitgebreide intake, integrale vitaliteitscheck en burn-out testen, kregen we al wat meer zicht op haar situatie. 
 

de echte oorzaak

Vervolgens zijn we haar hele burn-out verhaal gaan schrijven. Hoe zag de aanloop er uit, wat gebeurde er, wat voelde ze? Wat veroorzaakt de stress? Zowel thuis als op haar werk? Wat heeft er bij haar voor gezorgd dat de balans de verkeerde kant op is geslagen? Zo kwamen we uit bij haar hooggevoeligheid en het zich willen wegcijferen ten gunste van de ander, juist omdat ze die ander zo goed aanvoelt. We zijn gaan oefenen met het versterken van haar zelfvertrouwen en het bij zichzelf blijven, mentaal en fysiek. Juist zichzelf beter leren aanvoelen en zichzelf beschermen. En vervolgens met het uiten van eigen wensen en dingen die haar niet zinnen. Haar sterkte inzetten voor haar eigen welzijn. Zo komt ze bij de echte oorzaken en tot duurzaam burn-out herstel.
 

coaching met integrale kijk

Coaching doe ik (altijd) vanuit een integrale kijk (zingeving/identiteit, mentaal, emotioneel, fysiek en eigen regie) en ik merk telkens weer dat de basis: “wie ben ik?” zo nodig is om gezonder en gelukkiger te gaan leven. Echt jezelf durven zijn, weten wat je goed kunt, wat je valkuilen zijn, wat je nodig hebt, waar je blij van wordt. Van jezelf houden. Als die basis opnieuw gelegd is, werken we uiteraard aan zelfvertrouwen, overtuigingen, gevoelens, gezonder leven, ontspannen, in actie komen en wat er nog meer speelt. Zo komen we tot de kern en tot duurzaam burn-out herstel.  
 
(Els is niet de echte naam van deze klant.) 

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.