ellen: eerst jezelf leren kennen en jezelf durven zijn

wat zegt een ander er van?

Al in het eerste gesprek met Ellen, merkte ik een ongelooflijke focus op andere mensen. Wat vond haar vader er van, haar man, haar zus? Wat zouden zij zeggen en doen? Over zichzelf was ze heel onzeker en negatief. Over wie zij is, hoe ze eruit ziet en wat ze kan. Jarenlang heeft ze zichzelf naar beneden gehaald. Daardoor had ze steeds (meer) waardering en bevestiging van anderen nodig. En als ze die niet (voldoende) kreeg, ging ze nog harder haar best doen en zichzelf wegcijferen. Niet alleen in haar werk, maar ook in haar relatie. Ze voelde zich daardoor vreselijk afhankelijk van de ander. Slachtoffer van de situatie, van wat anderen zeggen, doen of willen. En als gevolg daarvan is ze volledig leeggelopen qua energie en burn-out geraakt. 

burn-out herstel

Ellen kwam een maand geleden bij mij voor burn-out herstel. Met een uitgebreide intake, integrale vitaliteitscheck en burn-out testen, kregen we meer beeld en geluid bij haar situatie. En haar wensen. Zo kwam bovenstaand issue aan de oppervlakte. In haar relatie bleek hetzelfde issue te spelen. Niet tevreden met bepaalde dingen. Maar dat bij de ander neerleggen. Hij moet veranderen, liefst. En als hij niet verandert, wat dan? Twijfels, verdriet, teleurstelling, boosheid. Hoe konden ze hieruit komen? 
 

die ene vraag

Die ene vraag die ik stelde was: “Wat heb jij nodig?”. En ik vroeg haar thuis op te gaan schrijven wat dit was. Vandaag kwam ze terug met haar notitieboek. Uitgeschreven, kristalhelder, wat ze nodig heeft. Wat haar kernwaarden zijn. Wat en wie ze is en wil zijn. Wat ze van anderen verwacht. Een heel proces van zelfbewustzijn is daarmee op gang gekomen. En is ze zelfs al aan de slag gegaan hiermee. Gaan oefenen. Beter voor zichzelf opkomen, grenzen aangeven, zichzelf meer op 1. zetten. En ze merkte zelf op dat andere issues allemaal terug te leiden zijn tot dit punt: zichzelf kennen, van zichzelf houden, zichzelf zijn. Prachtige inzichten. Een stralende klant. 
 

coaching met integrale kijk

Coaching doe ik (altijd) vanuit een integrale kijk (zingeving/identiteit, mentaal, emotioneel, fysiek en eigen regie) en ik merk telkens weer dat de basis: “wie ben ik?” zo nodig is om gezonder en gelukkiger te gaan leven. Echt jezelf durven zijn, weten wat je goed kunt, wat je valkuilen zijn, wat je nodig hebt, waar je blij van wordt. Van jezelf houden. Als die basis opnieuw gelegd is, werken we uiteraard aan zelfvertrouwen, overtuigingen, gevoelens, gezonder leven, ontspannen, in actie komen en wat er nog meer speelt. Zo komen we tot de kern en tot duurzaam herstel.  
 
(Ellen is niet de echte naam van deze klant.) 
De integrale vitalteitscheck is ontwikkeld door Mark Academy

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.