fbpx

voorbeelden

burn-out herstel: eerst meer over de functie van stress

Stress is in de basis onschuldig. Sterker nog, stress dient een belangrijk doel. Namelijk om jou alerter en scherper te maken als de situatie er om vraagt. Denk bijvoorbeeld aan het intrappen van je rempedaal van je auto, als er voor je plotseling iemand oversteekt. Of een schepje er boven op doen om een deadline te halen op je werk. Je lijf ervaart dan even een dreiging, gevaar. Alsof je oog-in-oog staat met een gevaarlijk dier. Fysiek betekent dit, dat alles in jou zich opmaakt om te vechten of te vluchten (in actie komen). Of om te bevriezen (even helemaal niks te kunnen). En dus zijn bijvoorbeeld eten en slapen even niet relevant. En worden ook veel processen in je lijf onderdrukt. Zoals pijn voelen. En de bescherming tegen virussen. Verder verandert je bloedsomloop en je ademhaling, net als je spijsvertering. Want alles in je lijf is gericht op je spieren (kunnen rennen). Zodra het gevaar geweken is, ontspan je weer. Niets aan de hand.

het gevaar van langdurige stress

Als je echter te vaak en te lang onder stress staat en niet voldoende herstelt, ervaart je lijf continu gevaar. En het maakt totaal niet uit of deze spanning komt door slecht slapen, ongezond eten, piekeren, ruzie met je baas, een volle thuis-agenda of je werk niet goed aankunnen. Stress = stress. En langdurige en ononderbroken stress kan een hele serie aan (vage) klachten geven. Zoals bijvoorbeeld:

 • hoofdpijn
 • spierpijn
 • darmkrampen
 • verkoudheden (langdurig)
 • kouwelijkheid of juist veel zweten
 • het hebben van een kort lontje
 • cynisch reageren
 • je lusteloos voelen
 • piekeren
 • geen zin hebben om andere mensen te spreken of te zien

In eerste instantie kan er een periode van overspannenheid ontstaan. Als deze klachten 6 maanden of langer aanhouden, spreken artsen van een burn-out. Het verschil zit in de duur en de intensiteit van de klachten. Bij een overspannenheid ben je er eerder bij en is sneller herstel vaak mogelijk. Burn-out herstel duurt meestal 3-9 maanden. Beide vragen om een wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Laat mij je helpen de juiste route (weer) te vinden! 

 

wetenschappelijk onderbouwde burn-out-test 

De wetenschappelijk onderbouwde definitie (Burn-out Assessment Tool 2019, Wilmar Schaufeli, Hans De Witte & Steffie Desart) gaat uit van een aantal onderdelen waaruit een burn-out bestaat. Deze onderdelen zijn vertaald in de Burnout Assessment Tool (of kortweg BAT), een resultaat van een driejarig onderzoeksproject van de KU Leuven. Deze wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst geeft het risico op burn-out weer. Hieronder vind je de link naar de vragenlijsten voor als je aan het werk bent (“werkgerelateerd) of uitgevallen bent (“algemeen”) of de (verkorte) online test. De vragenlijsten kan je het beste afdrukken en dan invullen. Als je met mij een gratis kennismaking inplant, kunnen we deze doornemen. Ik kan aan de hand van de scores aangeven wat jouw risico op het hebben van een burn-out is. Ook vertel ik je dan meer over het voorkomen van een burn-out, of burn-out herstel. Deze testen zijn geen diagnose, laat deze altijd door je (huis)arts stellen. 

burn-out en hoogsensitiviteit

Als je hoogsensitief bent, vang je meer prikkels op uit je omgeving en dringen deze ook dieper in je hersenen door. Dit heeft tot gevolg, dat je sneller overprikkeld en overbelast kan raken. En dus eerder burn-out. Circa de helft van de mensen met een burn-out scoort ook hoog op hoogsensitiviteit. Het is belangrijk dit te weten van jezelf, omdat je specifieke dingen kunt doen of laten om jezelf te beschermen. En voordeel te halen uit jouw gevoeligheid. In mijn burn-out herstelprogramma houd ik hier uiteraard rekening mee. Ik coach regelmatig mensen die én hsp én burn-out zijn. 

burn-out herstel

Herstel van burn-out is meer dan uitrusten en opnieuw beginnen. Het risico op een volgende burn-out is dan heel erg groot. Ik werk met een acht-stappenplan dat wetenschappelijk onderbouwd en in de praktijk succesvol is:

 1. intake, testen en, waar nodig, afspraken met jouw werkgever
 2. analyse van jouw stressklachten en stressbronnen 
 3. herstellen van jouw energie en fysieke conditie
 4. beter leren omgaan met stress en emoties
 5. versterken van jouw competenties
 6. inzicht in wie jij bent en wat jij kunt 
 7. matcht jouw omgeving en werk (nog) met wie jij bent en wat jij nodig hebt
 8. werkhervatting en terugvalpreventie 
De stappen worden zowel in buiten als in binnen in balans verwerkt. 
 

buiten in balans

Kies voor herstel met buiten in balans

plan nu je eerste (bel)afspraak!

Wacht niet langer, plan je eerste afspraak.

binnen in balans

Kies voor herstel met binnen balans